Gezien theater: Ik snap er de ballen van – Theater Onbeperkt

Chaos! Circusmuziek! De spelers komen op! Honderden gekleurde ballen worden uit emmers op het podium gestort, zo begint de voorstelling. Vanaf een stellage worden ballen in fuiken gekiept. Er hangen netten aan het plafond waarop labels staan: normaal, dement, autisme, ADHD, beperkt, hoogbegaafd.

Spelelement

De ballen spelen een belangrijke rol in de voorstelling: de groene (goed) en de rode (fout) in een vraag- en antwoordspel “Wat is waar?” met het publiek. We worden aan het denken gezet en de antwoorden pakken soms anders uit dan je in eerste instantie dacht. Het publiek wordt op het verkeerde been gezet. Een vrolijk en hilarisch spel. Het spelelement is groot in deze voorstelling. Het spel “Ik ben de zoemer”, het spel met de ballenmachine en het testmoment bij “De Kop van Jut” (rechts op het podium) zijn terugkerende onderdelen. De beloning voor een lage score bij “De Kop van Jut”, (wordt er vals gespeeld?) is een prachtig gekleurde, gebreide trui. Na afloop hoor ik van de regisseuse dat ze de truien vond bij de Kringloop. 100 truien in een vuilniszak… Gekocht voor een prikkie. Ooit met liefde gebreid in de prachtigste patronen en allerhande steken. Met dank aan de breiSTER!

Muziek

Allerlei soorten muziek, zelfs live gespeeld, verbinden de verschillende items. Het geeft structuur en rust. Er wordt op gedanst en bewogen met de hele groep. Enkele keren horen we op band ingesproken uitspraken. Een gedicht over vervoegingen: ik zing, ik zong, ik ging, ik gong… huh? Ik geef, ik gaf, ik leef, ik laf… huh? Snap jij er nog iets van? De doos, links op het podium, levert meerdere keren discussie op tussen de ouder en het knutselende kind. De ouder geeft ongevraagd adviezen en tips. Het kind wil en kan het zelf wel, heeft geen hulp nodig. De ouder heeft het er moeilijk mee… Prachtig gespeeld.

Uniek

Alle spelers komen in het spotlicht te staan en laten zich trots zien. Het lied “Het is moeilijk bescheiden te blijven” wordt uit volle borst gezongen. Het slotlied “Met iedereen op het toneel” sluit de voorstelling af. Wat we zagen boeide van het begin tot eind, we kwamen ogen te kort. De samenwerking tussen mensen mét en zónder beperking was prachtig om te zien. Met respect en liefdevolle aandacht voor elkaar kwam een unieke productie tot stand.
Je bent dom als je niet gaat!


Jos de Val, Genietend van pensioen, voorheen leerkracht in het basisonderwijs
Foto: Marco van Wijck

 

Gezien: 16 april 2016, Deventer
Theatergroep: Theater Onbeperkt
Titel: Ik snap er de ballen van
Aantal spelers: 24 mensen: vrijwilligers, stagiaires en deelnemers aan een workshop. De jongste speler 14, en de oudste 78 jaar.
Regie: Luisella Lai
Tijd: 1 uur
Website: www.dramastrada.nl


Nog te zien:
19 april 2016 - 19:30 uur - Schouwburg Deventer - Leeuwenbrug 2, Deventer
 

2482

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.