Gezien theater: AVERECHTS van MOMOtheater

Voordat de voorstelling begint, vertelt de regisseur iets over het ontstaan van het theaterstuk AVERECHTS en MOMOtheater. De groep bestaat al 10 jaar. Tot voor kort werd er vooral gewerkt met dans, beweging en muziek. Nu richt de groep zich meer op stukken met tekst waarbij een boek de inspiratiebron is. Deze voorstelling is een bewerking van het boek 'Ik verbind u door' van Vonne van der Meer.

Heeft u vandaag iets raars meegemaakt?

AVERECHTS van MOMOtheater begint met het bezorgen van post door een postbode bij een flatgebouw. De spelers nemen je mee in het leven van de flatbewoners. Zo moet één van de bewoners verhuizen, maar dit kan ze niet alleen. Het verhuisbedrijf heeft geen tijd en geld om haar te helpen. Dus vraagt ze haar buren, maar tevergeefs. Totdat een buurman ziet wat er mis is en alle buurtbewoners aanspreekt om hun buurvrouw te helpen. Tijdens de voorstelling werd ik geraakt op het moment dat een buurman in de gaten heeft dat het niet goed gaat in het flatgebouw. Hij gaat naar zijn buurvrouw toe om haar te troosten. Hij geeft haar een knuffel en roept dat iedereen altijd elkaar moet helpen. Dan gaat hij bij alle buurtbewoners langs om te zeggen dat ze de buurvrouw moeten helpen. Uiteindelijk krijgt zij hulp van al haar buren. Dit vond ik een krachtig beeld dat je ook aan het denken zet.

Humor maar toch ook serieus

Het was leuk om te zien hoeveel lol de spelers in de voorstelling hebben. Ik merkte dat ze ook een stukje van zichzelf in het stuk hebben gestopt. Je ziet bijvoorbeeld dat er een speler veel van voetballen houdt en de ander van films kijken. Verder zit er veel humor in het stuk waar het publiek en ikzelf erg om konden lachen. Ik vond het vooral grappig als het decor werd veranderd. Dit werd met veel humor gedaan door drie acteurs die op en af kwamen om de huiskamers van de bewoners te veranderen. Het hele stuk was erg boeiend om te zien. Ik heb me geen moment verveeld.

Komt dat zien! Komt dat zien!

De gebeurtenissen in het flatgebouw zijn herkenbaar en ook wel confronterend. Verrassend is dat je je tijdens de voorstelling voortdurend afvraagt wat je zelf zou doen, hoe je je zou voelen of wat je zou denken. Dit was mijn eerste ervaring met een theatervoorstelling van mensen met een beperking. Het goede spel zorgde er voor dat ik al snel na het begin van de voorstelling geen oog meer had voor de verstandelijke beperking. Wel was het soms lastig om de spelers te verstaan. Het gebruik van een microfoon zou hierbij kunnen helpen.
 
Fazli Yildirim, eerstejaars CMV student Hogeschool Utrecht

 

Gezien: 24 maart 2016, Ederveen
Theatergroep: MOMOtheater
Titel: AVERECHTS
Aantal spelers: 9 spelers
Regie: Rienk Munneke
Tijd: 1 uur
Website: www.momotheaterwerkplaats.nl/
Facebook: www.facebook.com/momotheater/

 

Nog te zien:
29 april - 20:00 uur - Huis van puck - Klarendalseweg 193, Arnhem
Kaarten te bestellen via www.huisvanpuck.nl

1958

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.