Kunstenaar Veronica Huitema

Kunstenaar Veronica Huitema heeft les bij Boulevard Magenta, School voor Ambacht & Kunst. "Hier wilde ik me verder bekwamen in de ei-tempera techniek. Als afsluiting van het tweede jaar maak je een groot schilderij. Ik wilde graag een engel maken maar de voorbeelden spraken mij niet voldoende aan, dus ik ben op zoek gegaan en vond een afbeelding van Nadejda Sokolova. Oorspronkelijk gemaakt op zijde met de batik techniek."

Wat voor moeilijkheden ondervond je tijdens het schilderen?

De volgorde, het werken met bladgoud doe je als eerste, vervolgens heb je goud op je paneel, wat je niet wilt beschadigen en dat betekent uitdaging. Ik wilde namelijk de glans van het gepolijste goud bewaren en niet afdekken met schellak. Dat is gelukt. Vervolgens de bewerkingen van het goud in dit geval watergilding. Daarna de vraag hoe krijg je een geheel? Tussen licht en donker, structuren, achtergrond fluweelachtig  en hoogglans van het goud en samen spraak met de watergilding techniek. Transparantie van de stof op armen en benen plus paarlemoeren versieringen in de stof en ga zo maar door. Zeer leerzaam én geslaagd.

Links het origineel van Nadeja Sokolova, rechts de uitvoering van Veronica.

Olieverf? Acryl?

Nee, ei-tempera, natuurlijk ei-tempera wat anders? Ik ben fan én verliefd op deze techniek. Een eitje, pigment, water. Een beetje roeren én schilderen maar. Werkelijk magie. Ik ben nog steeds verwonderd dat dat kan!

Wat staat er nu op je ezel?

Blanco plank. Plank in voorbereiding (doeken en krijten, 30 x 60 cm) voor nog een van Nadejda Sokolova wederom een engel én een realistische compilatie van portret, flora (botanisch) en fauna en wederom gladgoud a la Fred Wessels, van mijn dochter. De 3 a 4 richtingen die mij erg aanspreken en die ik wil blijven toepassen in al mijn werken. Echter het zijn slechts vingeroefeningen, het echte werk komt nog!

 

Interview via Boulevard Magenta

Kunstwerken van Veronica Huitema zijn ook opgenomen in de Special Arts kunstuitleencollectie:
www.specialarts.nl/kunstcollectie/340838

1494

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.