Magisch optreden acteurs Flexibel van Cultuurhuis Wherelant

In aanwezigheid van Purmerends wethouder Harry Rotgans en locoburgemeester Eveline Tijmstra beleefde Theatergroep Flexibel op vrijdagavond 29 december 2017 de première van haar voorstelling Lang en Gelukkig. In de uitverkochte grote zaal van het theater genoot een enthousiast publiek van deze magische sprookjesvoorstelling. Voor Flexibel-regisseur Henriette ter Riet kwam een droom uit. Na drie jaar van voorbereiding stond de theatergroep van mensen met een verstandelijke beperking van Cultuurhuis Wherelant met haar 5e productie op 29 en 30 december in het theater, samen met een bont gezelschap aan gastspelers uit Purmerend. Aan deze productie hebben voor- en achter de schermen 459 mensen meegedaan.

Het verhaal en de cast

Sprookjes maar dan net even anders! Lang en Gelukkig vertelt het verhaal van Roodkapje en Assepoester, door elkaar heen gevlochten in korte opeenvolgende scènes. Spel, livemuziek van de fanfare en wolvenband en zang wisselen elkaar af. Iedereen ontmoet elkaar, zo worden Roodkapje en Assepoester goede vriendinnen. De Wolf, die een echte rocker blijkt te zijn en een prachtig gedicht voor Roodkapje ten gehore brengt, ziet meer in een relatie met Roodkapje dan het opeten van grootmoeder. Als Prins Roderick dan eindelijk het meisje (Assepoester) vindt wat het verloren muiltje past en haar ten huwelijk vraagt, antwoordt zij “mag ik daar nog even over nadenken?”. Want Assepoester heeft haar hart verloren aan Knoop, een vriend die haar door dik en dun steunt. De Prins, gedwongen door zijn ouders een huwelijkspartner te zoeken, blijkt een stille aanbidder te hebben: zijn lakei Wilhelm verklaart hem de liefde. De boze stiefmoeder trouwt met een goede fee, maar wel onder strikte voorwaarden. Het pad van de liefde gaat soms over doornen, en relaties die onmogelijk leken, blijken toch mogelijk te zijn.

 

Cast van Lang en Gelukkig

De acteurs van Theatergroep Flexibel hadden een wens: samen met anderen theater maken. Daarom zijn ze op zoek gegaan naar gastspelers bij diverse organisaties in Purmerend. Hier zijn theaterworkshops gegeven. In de voorstelling speelden mee: leerlingen van basisschool ’t Prisma en Martin Luther Kingschool, acteurs van Purple, muzikanten van Kunst na Arbeid, de gelegenheidsband Wolvenband, Purmerends bekendste bakker en zelfs een voormalig wethouder. Tijdens de modeshow – een bal vond de prins maar old-fashioned- kwamen nog meer gastspelers langs. Daarnaast waren er rollen voor professionele acteurs, zoals musicalster Mart van den Hout in de rol van de boze stiefmoeder Irma Zonderboezem. Henriette ter Riet stond als meespelende regisseur op het podium, net zoals theaterdocenten Marianne van Zeijlen in haar rol als Koningin en Tim Schuitvlot in zijn rol als Manus van Alles. Achter de schermen zorgden tal van vrijwilligers voor een goed verloop van de voorstelling.

Theater verbindt

Eveline Tijmstra, die overigens deze avond voor het eersthaar ambtsketen als locoburgemeester van Purmerend droeg, complimenteerde Cultuurhuis Wherelant en Theatergroep Flexibel met deze mega-productie. “Ik ben er trots op dat dit mogelijk is in Purmerenden het laat zien dat theater verbindt.” 

José van den Hurk, trotse directeur van Cultuurhuis Wherelant bedankte alle vrijwilligers, organisaties en bedrijven die het project hebben ondersteund. Een speciaal woord van dank was voor de Rotary Polderland die van de première echt een feestje heeft gemaakt.

Het enthousiaste publiek in de zaal zorgde ook voor theaterspektakel. Daartoe uitgenodigd door de regisseur werd er boe-geroepen naar de boze stiefmoeder of om acteurs geroepen op het podium te komen. Sommige dames in de zaal fungeerden als huwbare maagden voor Prins Roderick en het voltallige publiek zong mee bij het afscheid van de Lakei van de prins.

De verbinding ging verder in de foyer van het theater. Na de voorstelling was er een hapje en drankje, leden van de Wolvenband zorgden voor live muziek, foto’s werden gemaakt in een Lang en Gelukkig decor, en leden van de Rotary Purmerland hielden interviews met bezoekers. In samenwerking met het Kunstatelier van Odion en Fred’s Atelier van de Prinsenstichting (beide zorginstellingen in Purmerend) en de vrijetijd cursussen speciaal van Cultuurhuis Wherelant is een prachtige tentoonstelling samengesteld rondom het thema van de voorstelling. Kunstenaars met een verstandelijke beperking hebben voor mooi werk gezorgd.

Het verhaal is nog niet afgelopen

De voorstellingen zijn dan geweest, Theatergroep Flexibel gaat door! Met haar theaterlessen op de zondagmiddag bij Cultuurhuis Wherelant.

In het kader van het Lang en Gelukkig project gaan de maandelijkse Theaterfamiliediners in Grand Café Heel Europa in Purmerend nog even door. Iedereen is welkom om mee te eten en kennis te maken met de acteurs. Uiteindelijk neemt het Grand Café, onderdeel van de Prinsenstichting dit initiatief over: aan tafel met elkaar.

Van de voorbereidingen en de voorstellingen maakt filmer Steven Geldof een dvd-registratie. Flexibel gaat On tour om deze te laten zien bij de organisaties waar de gastspelers vandaan komen.

Cultuurhuis Wherelant maakt, samen met een aantal samenwerkingspartners en de Gemeente Purmerend, een start met het realiseren van een Theaterkunstschool voor mensen met een verstandelijke beperking met talent en potentie in theater en beeldende kunst.

 

Meer informatie
Online nagenieten van de voorstellingen kan op https://www.facebook.com/theatergroepflexibel.
In Kunstmagazine pArt verscheen eerder het artikel Theater Flexibel presenteert Lang en Gelukkig www.specialarts.nl/341363 
Over Cultuurhuis Wherelant en haar aanbod voor speciale doelgroepen: www.wherelant.nl

Lang & Gelukkig is mede mogelijk gemaakt door het Oranje fonds, Prins Bernhard Cultuur Fonds, VSB fonds, Fonds verstandelijk gehandicapten en Fonds Cultuurparticipatie. Tal van lokale partners zoals  Rotary Polderland, Rodi Media, drukkerij Rijser, Hegron Cosmetics en15 winkeliers in ’t Stadje ondersteunden het project.

1524

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.