Via Cultuur+Ondernemen naar Kiem Kunst

Anke Purmer en Cara Stolp volgden twee jaar geleden een adviestraject bij Cultuur+Ondernemen. Ze vreesden twee jaar geleden bij een bezuinigingsronde overtallig te worden. Bij de oefening over toekomstdromen schreven ze beiden, apart van elkaar, op dat ze nog wel eens een handboek wilden schrijven over theater maken met mensen met een verstandelijke beperking.

De ontdekking van een gezamenlijke wens

Al zes jaar werken Anke en Cara samen bij Theatergroep Eenhoorn, een groep die als dagbesteding onderdeel is van zorginstelling Esdégé-Reigersdaal. Ze vreesden twee jaar geleden bij een bezuinigingsronde overtallig te worden. Cara: ‘Dus gingen we naar Cultuur+Ondernemen om middels een adviestraject te kijken hoe we de theatergroep zouden kunnen voortzetten.’ Een antwoord op die vraag bleek niet nodig: beiden konden bij de theatergroep blijven.

Dat maakte het adviestraject met Theo van Adrichem niet minder nuttig. De dames ontdekten een andere, gezamenlijke wens: organisaties in de zorgsector ondersteunen in het opzetten en uitvoeren van culturele activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. ‘Daar is Kiem Kunst uit geboren’, vertelt Anke. Hun eigen onderneming bestaat nu anderhalf jaar. Cara: ‘Bij die stap naar zelfstandigheid zag ik altijd enorm veel beren op de weg. Theo heeft me het vertrouwen gegeven dat het helemaal niet zo’n grote horde is.’

Superverwarrend adviestraject

Cara: ‘Ik werk al bijna dertig jaar als dramadocent in de zorg. Toen ik begon, kon ik geen boek vinden over creatieve activiteiten ondernemen met mensen met een verstandelijke beperking. In al die tijd heb ik het bijgehouden: af en toe verscheen er wel een artikel, maar meer niet.’ Een handboek bleek een gedeelde wens van de twee. Toen ze tijdens het adviestraject los van elkaar hun toekomstdromen moesten opschrijven, kwam bij beiden het schrijven van een handboek terug. Anke: ‘Het was duidelijk: dat paadje, daar moeten we iets mee.’

Cara noemt het adviestraject ‘superverwarrend, maar op een positieve manier. Ik ging er toch in met een bepaald toekomstperspectief. Theo benaderde onze ideeën dan meteen helemaal van de andere kant. Waarom zou je zoiets willen? Wat zijn de voor- en nadelen? En als ik dan dacht: oké, het zit toch anders, ging hij die nieuwe instelling weer helemaal bevragen. Daardoor hebben we echt kunnen zoeken naar wat we wilden en de betekenis van ons werk helder gekregen.’ Anke vond het prettig dat adviseur Theo ‘positief kritisch’ was. ‘Hij gaf niet alleen complimenten, maar vroeg echt door. Zo hielp hij ons naar de kern van onze wens.’

Twee jaar later

Twee jaar later: beide dames hebben vof Kiem Kunst opgericht en de eerste activiteit van de onderneming is inmiddels een feit. 22 november is het handboek Zure Bommen & Bonbons verschenen.

Lees verder over de totstandkoming van het handboek in Kunstmagazine pArt dat medio december verschijnt. Mis het niet en meld je nu aan als abonnee! Een jaarabonnement voor twee waardevolle bewaarnummers kost slechts € 20,50. 

Ook behoefte aan een serie inspirerende gesprekken? Cultuur+Ondernemen - partner van Special Arts - heeft de afgelopen 10 jaar vele tientallen kunstprojecten ontwikkelt en opgezet in de gezondheidszorg. We delen expertise over financieringsmogelijkheden en denken actief mee met jouw vraagstukken. Cultuur+Ondernemen draagt graag bij aan het realiseren van jouw droom. Neem contact op met Krista Heijster, krista@cultuur-ondernemen.nl of via 020-5305966.

 

Lisa Koetsenruijter

1253

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.