Van droom – via teleurstelling – tot tentoonstelling

Gek van Kunst zet 37 kunstenaars met een psychische kwetsbaarheid in de schijnwerpers, in een grote tentoonstelling in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel), vanaf 4 september tot en met 3 oktober 2021. Openingstijden zijn woensdag t/m zondag van 13.00 en 17.00 uur.

Selecteren, organiseren en dan even flink slikken

Allereerst (het is dan nog 2018) worden 100 kunstenaars met een psychische kwetsbaarheid uit Nijmegen en omgeving gevraagd werk in te zenden. Een professionele kunstcommissie selecteert vervolgens 84 werken van 37 kunstenaars. Deze worden voorzien van vers gesneden passepartouts en zelfgemaakte baklijsten. Er worden fotografen gezocht en tekstschrijvers; subsidiespecialisten benaderd en tentoonstellingsruimtes bekeken. De inrichtingscommissie en een professionele vormgever gaan aan het werk; er wordt een logo ontworpen en vrijwilligers geworven. Tussendoor worden er heel veel knopen doorgehakt. Uiteindelijk ligt er een conceptplan met begroting, maar er is nog geen cent binnen en de deadline komt steeds dichterbij. Vanwege de onduidelijkheid betreffende sponsering en subsidie volgt het eerste uitstel. Hierdoor moet er ook gezocht naar een andere locatie, want de vorige is de rest van dat jaar volgeboekt. Grote teleurstelling natuurlijk bij de kunstenaars, maar ook de organisatie moet even slikken.

Doorzetten, crowdfunding en een prachtige catalogus

Zo’n prachtig project geen doorgang laten vinden: onmogelijk. Hup, de schouders er weer onder! Er start een crowdfunding actie, nieuwe subsidies worden aangevraagd en oude aangescherpt. Een inrichtingsplan van de ontwerper wordt aangenomen en de website wordt definitief vormgegeven. Heel veel werk van heel veel professionele vrijwilligers: zeer inspirerend! De crowdfunding doet zijn werk en de eerste subsidies druppelen binnen, het lijkt zowaar te gaan lukken!

Dan is eindelijk de catalogus Gek van Kunst, de outsider in beeld klaar en prachtig geworden! De voorzitter werpt in de catalogus nog eens de vraag op wat nu centraal moet staan in deze tentoonstelling: de kunst of de maker? Moet deze tentoonstelling verbindend werken tussen kunstenaar en publiek of gaat het vooral om de kunstwerken die louter als kunst gezien moeten worden. Staat de gekte centraal gezien de titel van deze tentoonstelling? Hoort deze gekte exclusief bij deze kunstenaars of hoort gekte ook bij ons, bij het publiek? Allemaal interessante vragen die de tentoonstelling straks hopelijk gaat beantwoorden.

De deelnemende kunstenaars

Het belangrijkste van de expositie zijn uiteraard de 37 deelnemende kunstenaars. Ze staan in de catalogus met hun kunstwerken, prachtige foto’s en vaak kwetsbare interviews. Al lezend krijgen we inzicht in de zeer diverse redenen om kunst maken en deze te willen delen met anderen. De therapeutische kant van het maken van kunst komt nadrukkelijk naar voren: als rustpunt in het leven, op zoek naar jezelf in je eigen wereld, gepieker en depressies buiten de deur houden, jezelf verrassen. Kunst biedt perspectief en zorgt voor overleving, wil schoonheid tonen, ontroeren of anderen verwonderen. Eigenlijk zeer legitieme drijfveren die we ook bij de reguliere kunstenaars aantreffen. Straks zullen de kunstenaars ook rondleidingen geven, samen met vrijwilligers die via verschillende methoden samen met het publiek de werken bekijken en bespreken.


Albert Sanders, selectiecommissielid van Special Arts en docent beeldend aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Lees ook Kunstmagazine pArt met artikelen over kunst, kennis en visies. https://www.specialarts.nl/21713/ 


Gek van Kunst zet 37 kunstenaars met een psychische kwetsbaarheid in de schijnwerpers, in een grote tentoonstelling in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel), vanaf 4 september tot en met 3 oktober 2021. Openingstijden zijn woensdag t/m zondag van 13.00 en 17.00 uur.

844

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.