Gezien: 'Mooier wordt ze niet' van Theater Klapstuk

een moderne Sneeuwwitje in een bewerking van Jules Deelder, in de regie van Dolf Wiersum

De spiegel is een persoon en draagt een wit glitterpak

Als ik net binnen ben in de Toneelschuur in Haarlem, waar de laatste voorstelling wordt gespeeld van Mooier wordt ze niet door Theater Klapstuk, breekt er buiten een verschrikkelijke hoosbui los. Wat heeft dat te betekenen?
Alleen maar goeds kan ik u alvast melden…

Het sprookje Sneeuwwitje heb ik maar weer eens gelezen qua huiswerk en dat was nodig ook want 'spiegeltje spiegeltje aan de wand' had ik op het conto van Doornroosje geschreven en het is toch echt de core-business van het sprookje Sneeuwwitje.

Ik zit in een bijna uitverkochte zaal, zie een minimaal decor, daar hou ik van, hoor muziek. Het spel kan beginnen.
“Spiegeltje, spiegeltje naar mijn hand wie is de mooiste in het land?”
De Koningin/stiefmoeder is een vileine vrouw, met grappige zwarte kleding en een hoed met kroondecoratie. Marjolein Hamelink speelt die rol met een geweldig gevoel voor timing. Soms is ze wat tekst kwijt maar dat vangt ze goed op.
De spiegel in dit toneelstuk is geen ding maar een persoon en wordt heel goed gespeeld door Froukje Tulp in een prachtig wit pak met glitters (zou bij de De Toppers niet misstaan), witte hoed met lampjes erin en een doorzichtige witte spiegel in haar hand. Een ontzettend geestige rol, zelfs met balletpassen erbij. In figuurlijke zin wordt de spiegel eigenlijk de meerdere van de koningin. Op een superleuke manier wordt de koningin op haar stuk gezet.

Sneeuwwitje een transgender?

Als Sneeuwwitje haar entree maakt blijkt zij een jongen. Vrouwelijk door lippenstift en een bustier maar wel met lange broek en laarzen. Gino Mahakena speelt Sneeuwwitje wel met een stotter die zich uit in een aantal keer “hey hey” zeggen. Ik dacht eerst dat het erbij hoorde maar dat was niet zo. Gelukkig liet hij zichzelf niet van de wijs brengen.

Het sprookje wil dat de koningin Sneeuwwitje uit de weg ruimt omdat zij als koningin de mooiste wil zijn, compensatie voor haar slechte inborst. De butler krijgt de moord-opdracht en moet het hart in een doosje bezorgen bij de koningin. “Huppakee, fluitje van een cent” zegt de koningin, volgens mij refererend aan de documentaire over de Levenseindekliniek die niet lang geleden werd uitgezonden op tv.
De butler, die het natuurlijk niet over zijn hart kan verkrijgen Sneeuwwitje te doden, komt terug met in het doosje een dierenhart. Tevreden eet de koningin het hart (spekkie) op.
Aan de spiegel wordt nogmaals gevraagd wie er de mooiste van het land is, “Dat wilt u helemaal niet weten” antwoordt de spiegel.

De zes zwervers

Na een changement is er een nieuw figuur, ook in het zwart gekleed en met een hoed zoals de koningin draagt. Ik ben even in verwarring: wordt de koningin in het 2e deel door een ander gespeeld? Het is de heks, kordaat gespeeld door Trudy Floris. Zij moet haar giftige drankjes en appel aan Sneeuwwitje slijten. Dat lukt haar: Sneeuwwitje stort ter aarde.

De zeven dwergen zijn zes zwervers geworden. Als ze thuis komen en Sneeuwwitje dood zien liggen vragen ze of er een dokter in de zaal is. Ze komen erachter dat de heks de oorzaak van alle ellende is en gaan achter haar aan.
Sneeuwitje wordt niet meer wakker en de zwervers leggen bloemen bij haar neer. Er wordt nog een hilarische cliché-volle speech afgestoken door een van de zwervers. Gelukkig komt de Prins (van Voorst tot Beesd) en kust Sneeuwwitje wakker. Eind goed al goed.

Het sprookje Sneeuwwitje is een clichéverhaal over jaloezie maar door de geestige tekst van Jules Deelder, de regie van Dolf Wiersum, goede muzikale changementen en uiteraard het fraaie spel van de acteurs heb ik een geweldige middag gehad.

 

Antoinette Grote Gansey
Haarlem

Gezien op 4 september 2016 in de Toneelschuur in Haarlem.
Het was de laatste voorstelling van Mooier wordt ze niet door Theater Klapstuk, onderdeel van Stichting Baan.
www.klapstuktheater.nl

2320

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.