Theater Kleinkunst: samen op reis gaan

Theater Kleinkunst in Horst (L.) bestaat 15 jaar. Ooit begonnen als een kleinschalig dagbestedings-initiatief in het nabijgelegen Grubbenvorst gedurende een dag in de week is het uitgegroeid tot een volwaardig, landelijk opererend, theatergezelschap voor mensen met en zonder beperking.

Vruchtbare samenwerking

Op dit moment werken 16 acteurs bij Theater Kleinkunst. Met jaarlijks een nieuwe productie, workshops, straattheater en voorstellingen in het basisonderwijs. Alle reden om weer eens bij te praten.

We hebben een gesprek met artistiek leider/regisseur Kitty Korenbrits en Sandy Uytterhoeven, eigenaar van Gewoon Doen-Zorg. Gewoon Doen-Zorg is een bedrijf dat Sandy een jaargeleden heeft opgericht en dagbesteding biedt aan mensen met een beperking in de regio Horst/Venlo. Dat heeft geleid tot een nieuwe werkplek voor Kleinkunst en een nauwe en vruchtbare samenwerking tussen de theatermaker en de eigenaar.
We spreken over de opstapel staande nieuwe productie van Kleinkunst, “Helden 1.0.”

Helden 1.0, waar gaat dit over?

“Het gaat over zorg dragen voor elkaar", zegt Kitty. “Mensen hebben de drive om voor elkaar te zorgen. In eerste instantie is dat de familie; je krijgt en geeft zorg in je eigen familie. Maar er zijn situaties waarin dit niet meer voldoende is. Neem de angst om vergeten te worden. Omdat de mensen om je heen druk zijn met andere dingen, omdat je oud bent, of juist geen aandacht vraagt. Dat kan je overkomen. We hebben dat in de vorm gegoten van een reis. Een groep mensen gaat op reis. Dan blijkt dat ze iemand vergeten te zijn; die blijft ergens alleen achter, vereenzaamt. Is bang in het donker, bang voor onweer. De anderen delen ook hun angsten en gaan op zoek, samen voelen ze zich weer sterker.”

“In de voorstelling ontdekken ze ook een circus. Een circus is als het ware de plek om te dromen, te fantaseren over wat nog wel en wat niet (meer) mogelijk is. Even tot rust komen en de dingen op een rij zetten. Op deze manier kunnen de acteurs in de voorstelling beleven wat ze zelf ervaren aan zorg ontvangen en geven, angsten om iemand/jezelf kwijt te raken. Het publiek krijgt meerdere lagen voorgeschoteld; het directe, dat wat de acteurs meemaken in hun spel, en het indirecte, zoals de angst om jezelf of iemand anders te verliezen.”
 

Met je hart kijken naar mensen

“Hiernaast hebben we ‘’Wendy’s Nooitgedachtland’’als stuk ontwikkeld, samen met een student drama van Fontys Hogescholen in Tilburg. Deze productie, gemaakt met 9 van onze acteurs, is bedoeld voor basisscholen (groep 5 t/m 8). Ook dit stuk gaat over fantasie en graag kind willen blijven.”

Sandy vertelt dat de volgende stap is het geven van trainingen en workshops aan medewerkers van bedrijven. Waarom zouden ze bij jullie een workshop inhuren, vraag ik. Kitty: “Om weer eens met je hart te kijken naar mensen” is de reactie. “We willen met Kleinkunst mensen ontroeren, laten zien hoeveel mogelijkheden er in mensen zitten. Onze spelers kunnen letterlijk ont-wapenen.”

 

Hans Garritsen

Informatie (ook voor de speellijst): www.theaterkleinkunst.nlwww.gewoondoen-zorg.nl
 

1652

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.