Jubileumexpositie Galerie-Atelier de Kaai met gedichten en kunstwerken

Galerie-Atelier de Kaai viert haar 20-jarig bestaan met een jubileumuitgave 'Kunst Kaai', een nieuwe expositie en de onthulling van een kunst-transformatorhuisje aan de kade.

Jij mag anders zijn dan ik

“Een van de meest liefhebbende dingen die je kunt doen is anderen toestaan anders te zijn dan jij en hen te bevrijden van je eigen verwachtingen.” Deze uitspraak van John Welwood siert bovenaan de eerste pagina van het jubileumboek van Galerie-Atelier de Kaai en is kenmerkend voor de visie van deze werkplaats voor kunstenaars met een beperking.

Op 16 juli 2016 vond de feestelijke opening plaats van de jubileumexpositie en de presentatie van het gelijknamige jubileumboek, Kunst Kaai. Tevens werd een transformatorhuisje onthuld dat beschilderd was door graffiti artiest Alain Balleur. Het was een mooi moment om met elkaar te proosten op de volgende 20 jaar, met een glas bubbels (zonder alcohol), aan de kade in Goes, waar het ooit begon.

Op 12 oktober 1996 gingen de Stichting Dagverblijven Oosterschelde en Huize den Berg een bijzondere samenwerking aan, een unieke kunstwerkplaats voor mensen met een beperking werd geopend. Nu, in 2016 is de Kaai een onderdeel van Gors, mensgerichte ondersteuning te Goes.
Phia Verstraete is bedenkster van het concept van de Kaai. Het is begonnen met haar liefde voor kunst en taal. Samen met de huidige begeleidsters Hetty Schaart en Iris de Maaker is dit in de Kaai uitgegroeid tot een specialiteit. Het jubileumboek en de jubileumexpositie bevatten een prachtige verzameling gedichten en kunstwerken. Beeld en taal zoeken elkaar op en versterken elkaar. Alle kunstenaars hebben een plek in het jubileumboek gekregen in woord en/of beeld.

Wit papier

Papier zo wit.
Beschrijf mij
beschrijf mijn woorden.

Zeg wat ik bedoel
binnenin waar ik open wil
zodat

IK

ze presenteren kan
zoals ik ze voel.
Aan de wereld
die er op zit te
vol verwachting …

Gedicht: Rik Meijers

Netwerken en nieuwe inzichten

Omdat de Kaai altijd zoekt naar nieuwe inzichten en manieren om hun kunstenaars een platform te bieden is de kunstwerkplaats in de loop der jaren diverse samenwerkingen aangegaan. De Kaai is lid van de European Outsider Art Association en werkt samen met een aantal stichtingen zoals Vzw With, een sociaal artistieke werkplaats in Kortrijk, Arts in Difference, een projectgroep voor het uitwisselen van reguliere kunstenaars en kunstenaars met een beperking, en Stichting Een Nieuwe Wind.

Het effect van de samenwerkingsverbanden is op allerlei manieren terug te vinden. We zien kunstenaars die deelnemen aan reguliere exposities, we zien kunstenaars die hun sporen verdiend hebben in de wereld van de Outsider Art en we zien een respectabele lijst van exposities in binnen- en buitenland. Allemaal voorbeelden in de buitenwereld die laten zien hoe de Kaai slaagt in het realiseren van haar visie.
We zien daarnaast ook intern een open houding ten aanzien van bijvoorbeeld nieuwe Nederlanders met een taalachterstand in het Nederlands. Zij zijn welkom als deelnemer in de taallessen en werken ook als vrijwilligers in de ateliers.

‘Mensen toestaan anders te zijn dan jij’ werpt zijn vruchten af. De begeleiders spreken van zelfbewuste kunstenaars die een grote passie delen, namelijk het bezig zijn met de kunsten in woord en beeld. Dit betekent dat de begeleiders de voorwaarden scheppen en met de handen op de rug begeleiden, hoe moeilijk dat soms in de praktijk ook is. De kunstenaars kunnen vrij beeldend werken maar ze kunnen ook deelnemen aan diverse lessen, zoals kunstbeschouwing en taalvorming. Er worden musea bezocht en rondleidingen verzorgd. Het betekent vast niet altijd de gemakkelijkste weg maar het is wel een weg van respect en eigenwaarde.

De kunstenaars waren de hoofdpersonen op de feestelijke opening van de jubileumexpositie en de presentatie van het jubileumboek. Zij spraken de woorden vanuit het hart en vormden daarmee ook het hart van de opening. De terechte lovende woorden, de terugblik en het vooruitzien, werden gesproken door Loes Meeuwisse, wethouder van Goes en Karin Smit, raad van bestuur Gors.

De Kaai is een broedplaats van en voor kunstenaars zoals je je een broedplaats voorstelt. Levendig, ruimte voor een lach en een traan en een goed advies op z’n tijd.

 

Jonaske de Ruiter

 

Extra informatie:
Rik Meijers doet mee aan kunstenfestival Watou (België, 2 juli tot en met 4 september 2016) Hier is een videopresentatie te zien van hem waar hij het gedicht Zie jou vanavond aan zee voorleest.

Het jubileumboek Kunst Kaai is te koop voor €15,- en wordt verpakt in Grafiek op papieren handtassen. ISBN: 978-90-825537-0-3
De jubileumexpositie met gedichten en kunstwerken uit Kunst Kaai is te bezichtigen op werkdagen van 09.00-16.00 uur en duurt tot 30 september 2016.

Galerie – atelier de Kaai
J.A. v.d. Goeskade 65, 4461 BJ Goes
Website: www.gors.nl/stichting-gors-gehandicaptenzorg-ondersteuning-zeeland/organisatie/alle-locaties/dekaai/
Facebook: https://www.facebook.com/galeriedekaai

 

Foto: Rik Meijers overhandigt Kunst Kaai aan Karin Smit, raad van bestuur Gors.
Jonaske de Ruiter

2096

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.