Limburgse pilot voor mensen met een beperking krijgt vervolg

Bij vrijwel alle zorgorganisaties en cliënten ziet Special Arts een drang om mensen met een handicap onderdeel te laten uitmaken van de maatschappij. Ondersteuners ervaren dat kunstbeoefening door mensen met een handicap effectief kan bijdragen aan het opheffen van het isolement. Om dit nog meer te faciliteren zijn in 2019 (als onderdeel van de Special Award) in het hele land regionale werkplaatsen georganiseerd.

Ontwikkelwerkplaats in Limburg

In Limburg kwam het plan om mensen met en zonder beperking samen een creatieve workshop aan te bieden, bij het Huis van de Kunsten terecht. Zij wilde graag onderzoeken of hier iets moois uit kon groeien. Voor een gedegen onderzoek was één pilot niet genoeg. Uiteindelijk is in samenwerking met de Limburgse Centra voor de Kunsten op vijf verschillende locaties een pilotproject georganiseerd waar mensen met en zonder handicap samen workshops volgden en wanneer mogelijk een expositie samenstelden. De lessen werden gegeven door docenten van de centra.

Reden voor het Huis voor de Kunsten om met dit project in zee te gaan was om te onderzoeken of er animo bestaat voor dit soort projecten en om op diverse locaties een voedingsbodem neer te leggen waaruit verder ontwikkelingen kunnen groeien.


 

Animo voor een vervolg

In Kerkrade is dit zeker gelukt. Natalie Savelsbergh, initiatiefnemer bij VAZOM, is enthousiast. De inclusiviteit van het idee spreekt haar heel erg aan en de mogelijkheid om met nieuwe partners samen te werken. Ze wil graag voortborduren op dit gegeven en het ook uitbreiden naar andere vormen van kunst zoals Theater en muziek. 

Voor een vervolg gaat Special Arts zorgorganisaties bevragen in welke kunstdiscipline zij geïnteresseerd zijn en in welk Centrum voor de Kunsten dit het beste plaats kan vinden.
Verder organiseert Huis voor de Kunsten later dit jaar een dagvullend programma in samenwerking met Scholingsnetwerk Kunstencentra Limburg en Special Arts. Hiermee krijgen initiatiefnemers en professionals in het vakgebied de kans zich te verdiepen in het begeleiden van kwetsbare doelgroepen waarbij de kunstbeoefening centraal staat. De wens is om naast zorgorganisaties het netwerk middels poëzie uit te breiden naar bibliotheken. Ook andere disciplines zoals fotografie en theater kunnen betrokken worden. Klik voor meer informatie.

Blogserie over de verschillende samenwerkingen

Lees de blogserie van Hanneke Koene van Thuis voor Verhalen over de verschillende Limburgse pilot workshops:

Kerkrade (VAZOM) - Stilleven schilderen
Landgraaf (VAZOM) - Tegels boetseren
Weert (RICK) - Tegels boetseren Collage maken/schilderen
Maastricht (Werkhuis) - Vrij creatief werken
Venray (ODA Park) - Stilleven schilderen

 

 

Bekijk ook het Special Arts Bulletin #19 samengesteld door Ruud van Eeten, directeur Huis voor de Kunsten Limburg

https://specialarts.mijnpublicatie.online/sab19/
https://specialarts.mijnpublicatie.online/

1132

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.