Gezien theaterrepetitie: ‘Bruiloft’ van Theatergroep Eenhoorn
Mag iemand met een handicap wel trouwen met iemand zonder handicap?
Met andere studenten van de HKU Utrecht ben ik gaan kijken bij een repetitie van theatergroep Eenhoorn. Er wordt gerepeteerd voor het stuk Bruiloft. De Theatergroep heeft naast de eigen acteurs met een verstandelijke beperking ook vluchtelingen en acteurs van ‘gewone’ theatergroepen uitgenodigd om mee te spelen.
Het stuk gaat over de liefde. Er zijn (voor)oordelen over hoe het wel en vooral niet hoort in de liefde. (Voor)oordelen waar mensen met een beperking, ook de acteurs van Eenhoorn mee te maken krijgen. Want het is vertederend, twee knuffelende gehandicapten, maar een serieuze relatie of trouwen? En een relatie tussen iemand met een handicap en iemand zonder handicap: kan dat eigenlijk wel goed gaan? En wat gebeurt er als je dochter verliefd wordt op en vluchteling: iemand uit een andere cultuur?
Vluchtelingen en gastacteurs spelen mee!
We kijken met de informatie die we gekregen hebben van de theatergroep nu met heel andere ogen naar de repetitie en de acteurs met een verstandelijke beperking. Het is voor ons nieuw en interessant om de samenwerking tussen de docent en de verschillende groepen spelers te zien. Iedereen wordt bij de theatergroep hetzelfde behandeld, of je nu een handicap hebt of niet. Het maakproces is boeiend om naar te kijken omdat de spelers allemaal hun eigen inbreng hebben. Ze brengen onderwerpen in uit hun eigen, dagelijkse leven. Het wordt ons duidelijk dat vooral de gehandicapte spelers zich bewust zijn van hoe er naar hen gekeken wordt. Ze worden vaak ‘anders’ behandeld.
We horen dat de leerdoelen van de acteurs met een verstandelijke beperking door theatergroep Eenhoorn worden bijgehouden. Niet alleen op theatertechniek, ook op het persoonlijk vlak maken de acteurs flinke stappen. Ze moedigen elkaar aan, dat kan bij theatergroep Eenhoorn omdat er een veilige sfeer gecreëerd is waarin iedereen durft te improviseren en vrijuit kan spelen.
Bewondering voor de theatermaker
Ook vinden wij het bijzonder dat de theatermaker gastacteurs en vluchtelingen betrekt bij de groep. Ze moet als theatermaker/docent iedere speler op een andere manier aanspreken en benaderen, en iedereen respect, vrijheid en vertrouwen geven. Dat kost tijd, rust en energie. Omdat mensen met een verstandelijke beperking, vluchtelingen en gastacteurs samenwerken en spelen wordt het proces onverwacht; het kan alle kanten op gaan. Door het improviseren ontstaan er verrassingen.
De voorstelling speelt zich af op een bruiloft en het publiek is uitgenodigd door het bruidspaar. Het is een theaterdiner: bezoekers zitten midden in de voorstelling en krijgen ook nog heerlijk eten voorgeschoteld. We hebben erg veel zin in de uiteindelijke voorstelling die in oktober in Hoorn in première gaat!
Heel erg bedankt theatergroep Eenhoorn dat wij als studenten de gelegenheid kregen om bij jullie repetitie aanwezig te zijn. Het heeft ons geïnspireerd en we hebben een nieuwe kijk verkregen op het docentschap. We zagen dat de theaterdocent een verbinding wil maken tussen verschillende werelden en het publiek wil laten nadenken over vooroordelen.
Iris Broers en medestudenten, HKU Utrecht
Theatergroep Eenhoorn
Titel: Bruiloft; theaterdiner
Regie: Cara Stolp
Tijdsduur: nog niet bekend
Website: www.theatergroepeenhoorn.nl
Facebook: www.facebook.com/pages/Theatergroep-Eenhoorn/524311387631478
Te zien:
première 13 en 14 oktober 2016 in Huis Verloren in Hoorn
Daarna op tournee door Noord-Holland tot juni 2017.
Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.
Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.