Gezien theater: ‘De Wereld Rond’ van Art Loca

In elk land wordt live muziek gemaakt. Zijn we bij een klassiek Italiaanse opera? Er worden een paar noten op de piano geslagen. In een Amerikaanse achterstandsbuurt? Stoere rappers lopen het podium op. Op muziek moet natuurlijk gedanst worden en ook dat wordt vol overgave gedaan!

Een wereldreis vol bizarre avonturen

Op vrijdag 22 april ga ik samen met een vriendin naar de voorstelling ‘De Wereld Rond’ van Art Loca ter ere van het 40-jarig bestaan van Almere Haven. De spanning onder familie en vrienden is goed voelbaar als wij om half acht ’s avonds de donkere zaal in lopen.
In het stuk gaan Jessica en Rick, de twee hoofdrolspelers, weg uit Almere. Ze hebben genoeg van deze stad en willen wel eens wat nieuws zien; ze gaan op wereldreis. In de reis komen ze door Spanje, Italië, Marokko, Zuid-Afrika, Amerika en nog veel meer landen. Maar de trip verloopt niet zoals gepland en de twee komen in tal van bijzondere situaties terecht: van dineren met een sjeik in Marokko, tot bijna levend gekookt worden door een Afrikaanse stam.
De voorstelling wordt meteen al spectaculair geopend: de burgemeester van Almere verschijnt ten tonele. Erg leuk om het samenspel tussen de burgemeester en de acteurs van Art Loca te zien. Ook een mooie keuze om hem alleen in de eerste scène een rol te geven.

Schuddende billen en stampende voeten

In elk land wordt livemuziek gemaakt. Aan de zijkant van het toneel zit een band met een aantal vaste personen, maar gedurende de voorstelling schuiven er ook mensen aan of verdwijnen weer in de coulissen. Dit muzikale element maakte de voorstelling ‘eigen’. Ik vind het het sterkste onderdeel van de show. Zijn we bij een klassiek Italiaanse opera? Er worden een paar noten op de piano geslagen. In een Amerikaanse achterstandsbuurt? Stoere rappers lopen het podium op. Op muziek moet natuurlijk gedanst worden en ook dat wordt vol overgave gedaan! In Marokko wordt er met de billen geschud, in Spanje bewegen de heupen tijdens een verleidelijke salsadans en in Afrika wordt er met de voeten gestampt op het ritmische geluid van de drums. Ontzettend leuk om naar te kijken.

Een diner van karton

Door de voorstelling heen worden er kleine aanpassingen gedaan aan het decor. In Afrika wordt er snel een plant neergezet en in Italië wordt de plant ingeruild voor een keyboard. Er wordt een aantal keer gebruikt gemaakt van kartonnen decorstukken waarop bijvoorbeeld een tafel is getekend. Hieraan dineren Jessica en Rick samen met de sjeik: een grappig gezicht. Maar op het moment dat het eten - een op karton getekend schapenhoofd- door de buikdanser gebracht wordt weten ze niet hoe snel ze weg moeten komen. In de voorstelling wordt vooral door Jessica en Rick veel gesproken, knap hoe zij al die tekst weten te onthouden. De andere acteurs hebben soms een zinnetje tekst of gebruikten dans en/of muziek om zich uit te drukken. Ik vind het mooi om te zien dat er in deze voorstelling wordt uitgegaan van de mogelijkheden en niet van de onmogelijkheden van mensen met een beperking.
Het meest boeiend aan deze voorstelling vind ik het gebruik van muziek en dans. Het maakt de voorstelling ‘eigen ‘ De verscheidenheid aan muziek- en danssoorten neemt je mee in de verschillende culturen waar Jessica en Rick in verzeild raken en houdt het tempo van de voorstelling hoog. Wat ik soms mis in de voorstelling is structuur. Naar mijn mening staan er soms te veel mensen op het podium waardoor het wat chaotisch wordt en de rollen niet helemaal duidelijk lijken. Mooie elementen zoals een stuk zang komen hierdoor minder goed tot zijn recht.

 

Bente van Opbergen, student CMV

 

Gezien: 22 april 2016, Almere Haven
Theatergroep: Art Loca
Titel: De Wereld Rond
Aantal spelers: 20 spelers
Samenstelling spelers: twee hoofdrolspelers, bijrollen en een band
Regie: Chantal Demarteau, Daniel van der Zee, Vanessa Veldhuis
Tijd: 1 uur
Website: www.artloca.nl

Nog te zien 
zaterdag 21 mei 2016 - 13:30 – 14:30 - De Blauwe Reiger, De Steiger 77, Almere Haven.

2377

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.