“Prikkel je brein”

Op woensdag 6 april 2016 was het zover: de Kunst en Cultuur maand werd geopend. De ochtend werd georganiseerd door de ABN AMRO Foundation.Onder het mom "Prikkel je Brein konden ABN AMRO werknemers zich de hele maand april overal in het land als vrijwilliger inzetten bij kunstactiviteiten voor speciale doelgroepen. Door samen een activiteit te beleven ontstaat een verdiepende ervaring voor beide partijen. Een prikkeling van het brein, door kunst, door de ontmoeting en door de interactie. Een fantastisch initiatief, wat goed aansluit bij de steeds belangrijker wordende rol van vrijwilligers in ons werkveld.

De kern van het sprookje is onveranderd

De samenleving verandert, en hiermee ook de zorg. Door bezuinigingen en het overhevelen van taken van de overheid naar de gemeentes worden we gedwongen om op een creatievere manier het onderste uit de kan te halen. Dit vraagt dat we niet meer op een traditionele manier naar de zorg kijken.
Karin Bloemen laat dat tijdens deze ochtend zien. Zij illustreert de andere kijk met een traditioneel sprookje dat zij op geheel eigen wijze vertelt. Anders, maar de kern van het sprookje is onveranderd.
Hetzelfde geldt voor ons werk. De kern is hetzelfde, cliënten ondersteunen om het beste uit zichzelf te halen, ook op artistiek gebied. De manier waarop verandert. We hebben vrijwilligers bij die andere werkwijze hard nodig! Vrijwilligers kunnen net de extra aandacht geven die nodig is. Bijvoorbeeld door met zorgvragers naar het museum te gaan om hen zo nieuwe ervaringen op te laten doen.

Dat doen ze maar in hun vrije tijd

Ik hoor nog wel eens om mij heen dat het een luxe is dat zorgvragers met professionele ondersteuning zich met kunst bezig kunnen houden. Mensen vinden het vaak best leuk en aardig, maar zien kunst als iets voor de vrijetijdsbesteding.
In plaats van hierover de discussie aan te gaan, zou ik het iedereen gunnen om een lezing bij te wonen van Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit. Op een enorm enthousiasmerende manier toont hij deze ochtend in een lezing het belang aan van kunst voor de ontwikkeling van het brein. En zijn we daar met elkaar niet continu naar op zoek? Naar manieren om ons te ontwikkelen?
Een mooi praktijkvoorbeeld hiervan komt van het Van Abbemuseum in Eindhoven. Voor mensen die graag het museum willen bezoeken, maar dit door omstandigheden fysiek niet meer kunnen is er nu een robot die de rondleidingen verzorgt. Je logt in op je computer thuis en, voila! Je kan alle schilderijen vanuit huis bekijken. Dit is een nieuwe manier van het museum bezoeken, mogelijk door technologische ontwikkelingen.
 

Muziek als instrument om je te ontwikkelen

Door het bespelen van een instrument of het luisteren naar muziek komen er verbindingen in je hersenen tot stand. Laten we er met elkaar voor zorgen dat deze verbindingen niet alleen in ons eigen hoofd plaats vinden. Laten we ons ook met andere organisaties in onze omgeving verbinden. Je kan als organisatie vaak niet meer alle kennis zelf in huis hebben. Wat vandaag bedacht wordt, is morgen weer verouderd Laten we de kennis daarom met elkaar delen.
Kunstenaar Boxie, sluit de ochtend af. Hij zoekt naar een beeldtaal die voor iedereen hetzelfde is, maar waar wel iedereen zijn unieke creativiteit in kwijt kan.

Mijn brein is in ieder geval deze ochtend geprikkeld. Om met de woorden van kunstenaar Boxie te spreken: ‘zet je in om de wereld een stukje mooier te maken’.

 

Marieke Schaap, Teammanager Werk en Dagbesteding Sherpa

 

Foto en quote: Boxie
 

1595

Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.